Συνήθως οι ερευνητές κάνουν διαχωρισμό μεταξύ:
«αυθόρμητης» (έκφραση συναισθημάτων) και
«συμβολικής» μη λεκτικής επικοινωνίας (μη λεκτική συμπεριφορά πολιτισμικά καθορισμένη, την οποία συμμερίζονται πομπός και δέκτης).
Με αυτή την έννοια η έκφραση των συναισθημάτων θα έπρεπε να είναι κοινή σε όλους τους πολιτισμούς, ενώ η συμβολική θα διέφερε ανάλογα με τον πολιτισμό. Η μελέτη της μη λεκτικής επικοινωνίας στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να περιοριστεί στη συμβολική επικοινωνία, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες παρανόησης στην επικοινωνία μεταξύ ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες, καθώς η έκφραση των συναισθημάτων ―τουλάχιστον αυτών που συνήθως αποκαλούμε βασικά― συνοδεύεται από χαρακτηριστικά συναισθηματικά πρότυπα σωματικών μεταβολών. Τελευταία όμως, στο πλαίσιο των ερευνών που εμπνέονται κυρίως από τη θεωρία της «κοινωνικής κατασκευής»/κονστρουκτιβισμoύ, όλο και περισσότεροι ερευνητές από διάφορες επιστήμες υποστηρίζουν ότι ακόμη και τα συναισθήματα ορίζονται και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στους διάφορους πολιτισμούς.
Ο Argyle αναφέρει μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στο πλαίσιο των ερευνών του για τη διαπολιτισμική μη λεκτική επικοινωνία: οι Ιάπωνες αποκωδικοποιούν πολύ πιο εύκολα την έκφραση του προσώπου Ιταλών και Βρετανών από αυτή των Ιαπώνων συμπατριωτών τους. Αυτό συμβαίνει πιθανόν γιατί έχουν μάθει να αποκρύπτουν αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά της λύπης και του θυμού.
Η έκφραση των μη λεκτικών μηνυμάτων διαφοροποιείται επίσης με την πάροδο του χρόνου αλλά και ανάλογα με το φύλο, το επάγγελμα, την ηλικία, την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και το «προσωπικό μη λεκτικό ύφος» κάθε ατόμου.
|