Η σημασία της άρθρωσης προσωπικού λόγου


Η άρθρωση προσωπικού λόγου στο σχολείο εκ μέρους των μαθητών είναι πολύ σημαντική και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την αξιολόγησή τους. Η άρθρωση του λόγου αυτού δεν είναι ζήτημα ταλέντου ή υψηλών ικανοτήτων τις οποίες κάποιοι διαθέτουν και «φέρνουν» στο σχολείο από το σπίτι τους. Είναι αντικείμενο κοπιαστικής και συστηματικής άσκησης στη γλώσσα κάθε μαθήματος. Η άρθρωση αυτού του λόγου είναι ζήτημα μαθημένης συμπεριφοράς, ζήτημα οικείωσης και εξοικείωσης με τα κείμενα κάθε μαθήματος ως πολιτισμικού προϊόντος. Εντέλει, ο τρόπος αυτός διδασκαλίας αποβλέπει και αποσκοπεί στην κατανόηση και νοηματοδότηση του κόσμου που μας περιβάλλει.  

Οι σχολικές τάξεις μπορούν να είναι χώροι πολιτισμικής παραγωγής, καθώς μέσα και σ' αυτές κατασκευάζονται οι ταυτότητες των μαθητών μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο για το σχεδιασμό προγραμμάτων, τη διδασκαλία και την αξιολόγηση χρειαζόμαστε μία συνεκτική θεωρία που να συνέχει την επιστήμη μας με την κοινωνία, ώστε να είμαστε σε θέση να νοηματοδοτήσουμε τις διαφορετικές πραγματικότητες της τάξης μας. Μια πληθώρα σχολικών και διδακτικών πρακτικών μπορεί να αποτελέσει ένα περιβάλλον όπου συγκροτούνται και διαμορφώνονται διαφορετικές υποκειμενικότητες.  

Η αντίληψη αυτή αντιμετωπίζει τους μαθητές όχι ως παθητικούς καταναλωτές των πολιτιστικών προϊόντων άλλων, αλλά ως παραγωγούς νοήματος και παραγωγούς των μέσων για τη νοηματοδότηση της πραγματικότητας.