εισαγωγή κείμενα συνδέσιες links κεντρική σελίδα εκτύπωση
Απ΄τους γυρολόγους στο γυροσκόπιο

Από έξι χρόνια φυσικής και 145 κοπάνες το μόνο που μου έμεινε από το γυμνάσιο ήταν ο νόμος του Μέντελ. Μέχρι να καταλάβω ότι ήταν στη βιολογία.

Υπάρχουν μερικά μαθήματα που όταν βρίσκεσαι στο σχολείο πιστεύεις ότι φτιαχτήκανε για να εκπαιδεύουν κάποιους σαδιστές που αναλαμβάνουν να βασανίσουν μερικές χιλιάδες παιδάκια. Αυτή ήταν πάντα η άποψη μου για τους φυσικούς και τη φυσική. Μέχρι που γνώρισα το μπέιζμπολ.

Λοιπόν. Δεν ξέρω πόσοι από σας έχετε ποτέ δει μπέιζμπολ, αλλά πρώτον μη μου ζητήσετε αυτή τη στιγμή να σας εξηγήσω τους κανονισμούς. Και δεύτερον, όποιος έχει δει θα έχει παρατηρήσει ότι στο γήπεδο υπάρχει κάποιος που πετάει την μπάλα. Τον αποκαλούν pitcher.

Οι pitchers λοιπόν έχουν ένα ρεπερτόριο από τρεις- τέσσερις τρόπους με τους οποίους πετάνε την μπάλα. Το fastball που απλά την πετάνε δυνατά. Το curveball που η μπάλα ταξιδεύοντας σχηματίζει μια καμπύλη. Το slider που μυστηριωδώς σε μια στιγμή η καμπύλη ευθυγραμμίζεται. Και το knuckleball. Ο pitcher κρατάει τις δύο πλευρές της μπάλας με τον αντίχειρα και το μικρό, την ισορροπεί στις αρθρώσεις των δαχτύλων και την πετάει κυρίως με την κίνηση των ώμων. Με δεδομένη ταχύτητα ανάμεσα στα 60 και τα 65 μίλια.

Εάν το πιάσιμο της μπάλας είναι σωστό και δεν έχει φάλτσα, η ταχύτητα ακριβής και η κίνηση του σώματος η προβλεπόμενη η μπάλα χορεύει στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο, αλλά σε άλλες ταχύτητες. Είναι το περίφημο "σουτ των τριών δαχτύλων" του Ρομπέρτο Κάρλος. Η μπάλα σουτάρεται έχοντας στο μυαλό ότι το πόδι πρέπει να τη βρει στο κέντρο και το δάχτυλο που θα την ακουμπήσει να είναι το τρίτο. Τότε, η μπάλα παίρνει την πιο απρόβλεπτη τροχιά.

Κάποιος λοιπόν μου το εξήγησε. Εάν η μπάλα έχει φάλτσα, η τροχιά της είναι προβλέψιμη, γιατί ισχύει ό,τι και με το γυροσκόπιο. Κινούμενη κυκλικά ευθυγραμμίζεται. Εάν όμως πηγαίνει χωρίς φάλτσα, κάθε αντίσταση του αέρα στις ραφές την κάνει να αλλάζει πορεία. Με υπερβολική ή ασήμαντη ταχύτητα η αντίσταση του ανέμου, εκτός αν μιλάμε για καταιγίδα, παίζει αμελητέο ρόλο.

Ε και λοιπόν ; Λοιπόν. Αν κάποιος μου είχε πει την ιστορία όταν ήμουνα μικρός μπορεί η γνώμη μου για τους φυσικούς να ήταν άλλη. Και όταν κάποιος μου έλεγε γυροσκόπιο να μην πίστευα ότι είναι ένας που γυρίζει από χωριό σε χωριό πουλώντας μπιχλιμπίδια. Καμιά φορά η φυσική και η μπάλα σε βοηθάνε να ξεχωρίσεις το γυρολόγο από το γυροσκόπιο.
Aντώνης Πανούτσος
Nοέμβριος 2002
[email protected]