H δημιουργία των εθνών-κρατών

Oι φλογερές αξίες της ισότητας και της ελευθερίας που θα γεννήσει η γαλλική επανάσταση κάνουν με ταχύτητα το γύρο του κόσμου, τρομάζουν τις πανίσχυρες δεσποτικές εξουσίες και τις εκκλησίες και εκπέμπουν επαναστατικά μηνύματα παντού. Θα επηρεάσουν καθοριστικά διάφορες εθνικές ομάδες, εδώ κι εκεί, οι οποίες θα διαμορφώσουν το όραμα της ανεξαρτησίας τους και θα εξεγερθούν ενάντια στη δεσποτική ηγεσία των δύο μεγάλων αυτοκρατοριών, της οθωμανικής και της αυστρο-ουγγρικής. Από τους ευρωπαϊκούς αγώνες του 19ου αιώνα, τον οποίο οι ιστορικοί ονομάζουν «αιώνα των εθνών», θα προέλθουν πολλά από τα σύγχρονα ανεξάρτητα έθνη-κράτη, με πρώτο στην Eυρώπη το ελληνικό.

O Διαφωτισμός έχει αναδείξει τους αρχαίους Έλληνες και τους Pωμαίους ως τα σύμβολα του πατριωτισμού, με την καινούρια του επαναστατική σημασία. Aυτή η αναγωγή στο παρελθόν των αρχαίων ευρωπαϊκών πολιτισμών αποδίδει στις νέες ιδέες παγκοσμιότητα και παράλληλα δίνει στην ευρωπαϊκή ιστορία τη διάσταση παγκόσμιας ιστορίας.

Eιδικά οι Έλληνες από την παραπομπή στην αρχαιότητα θα αντλήσουν μεγάλη ιδεολογική δύναμη η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και στη συνοχή της εθνικής ταυτότητας, καθώς και στη διαμόρφωση και στην εξάπλωση του οράματος για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Στη συνέχεια η αναφορά στην ελληνική κλασική αρχαιότητα θα γίνει πόλος συσπείρωσης και συμμετοχής στο ανεξαρτησιακό όραμα και ισχυρό όπλο εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο οφείλεται μεγάλο μέρος του φιλελληνισμού και των συμμάχων δυνάμεων για την πραγματοποίηση του οράματος να ιδρυθεί ανεξάρτητο κράτος.
  Η σημασία μιας παρομοίωσης