εισαγωγή κείμενα συνδέσιες links κεντρική σελίδα εκτύπωση



Η ΔΟΕ από τότε σχημάτισε μια επιτροπή που εξετάζει αν τα ακρωνύμια είναι και λέξεις σε κάποια άγνωστη γλώσσα. Από τότε πρόβλημα δεν ήταν τα ακρωνύμια αλλά έγιναν οι επιτροπές.

Μετά τη δικτατορία της ορθοφωνίας και της τυπολατρίας ήρθε η λατρεία της ακαμψίας. Με τα γκρο πλαν των τηλεπαρουσιαστών κάθε κίνηση μεγεθύνεται. Ο παρουσιαστής πρέπει να ενώνει τα χέρια και να στέκεται σαν τη σπασίκλα Μαρία όταν θέλει να εντυπωσιάσει τον καθηγητή των θρησκευτικών με τη μνημειώδη επιμέλεια της. Στη ζωή όμως η κίνηση μιλάει όσο και ο λόγος σε ανθρώπους και ζώα. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος ορμήσει, ο καλύτερος τρόπος να σε δαγκώσει είναι να τον κοιτάξεις στα μάτια. Αν στρίψεις το κεφάλι και κοιτάς με την άκρη του ματιού ο σκύλος τραβάει συνήθως χειρόφρενο.




Αντίθετα, στους ανθρώπους οι χειρονομίες προσλαμβάνονται σύμφωνα με την κουλτούρα. Μια από τις κλασικές φιλικές χειρονομίες στο δυτικό πολιτισμό είναι το τρυφερό χτύπημα στην πίσω πλευρά του κεφαλιού. Οταν λοιπόν ήρθαν οι πρώτοι ποδοσφαιριστές από την ΄Απω Ανατολή στην Ευρώπη, οι συμπαίκτες τους είχαν εκπλαγεί επειδή έδειχναν ενοχλημένοι από τους πανηγυρισμούς των γκολ. Μέχρι να καταλάβουν ότι το χάιδεμα πίσω από το κεφάλι στην ΄Απω Ανατολή είναι μειωτική κίνηση. Κανένας δεν τους το είπε, ούτε το διάβασαν, απλά το παρατήρησαν. Όπως και οι παίκτες από την Απω Ανατολή παρατήρησαν ότι η κίνηση δε γινόταν για να τους μειώσουν. Συνέχισαν όλοι ευτυχισμένοι να ανταλλάσσουν τρυφερές σφαλιαρίτσες.

Γιατί η ζωή και το ποδόσφαιρο πάνε καλύτερα όταν κρατάς τα μάτια ανοιχτά.

Aντώνης Πανούτσος
Μάιος 2003
[email protected]